Weboldalunk használatával jóváhagyod a Cookie-k használatát, a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Az angolok már csak 10 bevásárlószatyrot vesznek egy évben

Az angolok már csak 10 bevásárlószatyrot vesznek egy évben Öt év alatt több mint tizedére esett vissza az egyszer használatos műanyag bevásárlószatyrok használata Angliában a nagyobb bevásárlóközpontokban. The Guardian beszámolója szerint az átlagos fogyasztó ma már mindössze 10 bevásárlószatyrot vásárol évente a szigetországban, míg 2014-ben még évi 140-et vitt haza. (Nálad mennyi az éves átlag?)

Egy év alatt több mint harmadával, egészen pontosan 37 százalékkal csökkent az egyszer használatos műanyag zacskók eladása Anglia nagyobb szupermarketeiben. Igaz, még így is 1,11 milliárd fogyott belőlük. 

Angliában 2015 októbere óta számítanak fel 5 pennyt az egyszer használatos műanyag zacskókért a nagyobb kereskedelmi egységekben. Az intézkedés bevezetésének célja a hulladéktermelés visszaszorítása, a vadvilág megóvása és a fogyasztói magatartás befolyásolása volt, mivel a hét legnagyobb áruházlánc vásárlóinak "zacskófogyasztása" 200 millióval emelkedett 2014-ben. Akkoriban az angol fogyasztók több mint 7,6 milliárd bevásárlószatyrot használtak el évente, ami 61 ezer tonna műanyagnak felelt meg.

A műanyag zacskók fizetőssé tétele óta eltelt négy évben 90 százalékkal esett vissza az eldobható zacskók eladása a hét legnagyobb - Asda, Marks & Spencer, Morrisons, Sainsbury's, The Co-operative Group, Tesco és Waitrose - szupermarketben.

A brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi minisztérium (Defra) legfrissebb adatai szerint az átlagos fogyasztó ma már mindössze 10 bevásárlószatyrot vásárol évente Anglia nagyobb kereskedelmi egységeiben, míg 2014-ben még ez a szám 140 volt.

A brit kormány a közelmúltban jelentett be egy sor intézkedést, egyebek között a szívószálak, keverőkanalak és fülpiszkálók betiltását 2020 áprilisától, az "elkerülhető" műanyaghulladékok kiküszöbölése érdekében.

Tiltsuk be az egyszer használatos műanyag szatyrokat! – Itt írhatod alá a Greenpeace petícióját!

(Forrás: MTI)

Tartalomhoz tartozó címkék: nejlonzacskó Greenpeace

Keresés